Everything stretchy!

For this blog post I’m going to refer english speaking ppl to this link. No need for me to redo this :).

All about stretch 🙂

*************************************************************************************

Wij zijn het gewend om bij een patroon hoogstens de info te krijgen of de stof moet rekken of niet. Veel meer staat er nooit bij. Ook ik heb me daar nooit vragen bijgesteld tot ik buitenlandse pdf patronen begon te gebruiken. Daar staan dingen in als 50% stretch, good recovery, etc. Ik hoorde het in het begin in Keulen donderen. Maar nu ik begrijp wat bedoelt wordt, begrijp ik niet meer waarom dit hier niet wordt gebruikt.

Patronen worden in die pdf’s niet zo maar voor stretch gemaakt, nee ze houden rekening met exact hoeveel een stof moet stretchen en exact hoe die moet terugveren als de spanning eraf gaat. Dit garandeert uiteindelijk een veel beter pasvorm. De hoeveelheid stretch bepaalt uiteindelijk helemaal hoe je stof zal vallen en passen.

 

Als je deze foto’s bekijkt, dat is exact dezelfde maat, zelfde patroon. De linker stof heeft 100% stretch met zo goed als geen recovery, de rechterstof 50% met goede recovery. Het linkse kledingstuk lijkt wel 3 maten groter, kijk maar simpelweg naar de open schouders hoe anders die vallen en de mouwlengte.

Nergens hier zal je op een website of in een winkel de info krijgen hoeveel iets stretcht (die vraag krijgen ze immers amper). Je krijgt de samenstelling van de stof en dat is het. Nu hoe bereken je stretch? Eigenlijk is het heel simpel. Je neemt een stukje stof van 10 cm breed. (foto 1 hieronder) Als je nu aan dit stukje stof trekt en het rekt uit tot 15 cm heeft het 50% stretch. (foto 2 hieronder) Rekt het uit tot 20 cm dan heeft het 100% stretch. Je doet dit ook nog is naar de andere kant (dus een stuk geknipt met de zelfkant mee of je knipt een vierkant uit van 10 op 10 zoals ik op foto) en dan weet je hoeveel stretch er naar die kant is ,soms is dat niets, dan heb je 2way stretch, soms is dat bv. ook 50%  en als dat dan naar de andere kant ook was heb je 50% 4 way stretch. (foto 3 & 4 hieronder)

stretchIMG_1244IMG_1246IMG_1247

Het is voor veel patronen echt belangrijk te weten of het 4way stretch is, vaak is je kledingstuk te kort als je hier geen rekening mee houdt. Er wordt immers rekening gehouden met “negative ease”. In katoenen kledij bv. heb je altijd enkele centimeters ruimte in je kledingstuk om te bewegen. Met kledij in stretch net andersom daar wordt bv. een legging net kleiner gemaakt dan je zelf bent, waardoor het rond je lichaam blijft zitten zonder elastiek en waardoor het mooi aanpast.
Hiervoor is ook “recovery” belangrijk, wat hiermee bedoelt wordt, is dat wanneer je stof uitrekt en weer loslaat hoe snel het weer herstelt naar de oorspronkelijke vorm. Sommige stoffen gaan weer net zo snel terug als wanneer je een elastiek zou loslaten, die hebben dan heel goede recovery. Blijft het een beetje uitgerokken of lebbert het zelfs uit dan heb je weinig tot geen recovery.

Wanneer je een pdf koopt die deze dingen vermeld hou er dan ook rekening mee! Het beïnvloed heel je kledingstuk en waarom geen gebruik maken van de info die je krijgt. 🙂

Als je dit een tijdje doet, krijg je er wel wat “de pak” van. Ik heb nu zelfs geen metertje meer bij in een stoffenwinkel. Ik trek aan de stof en ik zie ondertussen wel hoeveel stretch dat is. Het is iets dat je snel oppikt en bij deze sorry als je je nu ook gaat ergeren aan patronen waar dit niet bij vermeld staat :D.

5 thoughts on “Everything stretchy!

  1. Pingback: Women’s Journey Romper | Diskordia's Curvy Sewing

  2. Pingback: Sew A Long Jessie Dag 2 | Diskordia's Curvy Sewing

  3. Pingback: SAL Apple Cardigan Dag 2 | Diskordia's Curvy Sewing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s