The Apple Belt

Apple Cardigan Bella Sunshine Designs
(nederlands onderaan)

As you may have seen on the net here and there, I’ve made a belt for one of my Apple Cardi’s by Bella Sunshine Designs. I’ll now be able to wear em through the really cold months! A few people asked me to make a tutorial on how to make the belt. This is the first time I do this, so be prepared to enter the confusing world that is Diskordia’s head! 😀

 

You will need a slider buckle and the fabric you desire. Fusable interfacing if you want, I didn’t tho cause my fabrics are thick enough. If you choose a stretch fabric and you want to keep the stretch, make sure to get interfacing that stretches then.

IMG_4091 (Medium)

 

Measure the inside of your slider (for me it was 2 inch), multiply that by 2 and add 6/8 inch. That will be the width of the strip of fabric you are cutting. I just cut the entire length from selvage to selvage and then trim down when I can fit. (I’ll tell you when to do this). If using interfacing cut that out too but without the SA and fuse that on the wrong side of the fabric in the middle so it’s not bulking up your SA when you sew.

IMG_4092 (Medium)
Fold the strip lengthwise in half right sides together, press and pin/clip. Sew  1 short side and the long side using 3/8 seam allowance. (Make sure to leave 1 short end open for turning!)

 


Clip the corner and turn the belt. (you can trim the SA down a bit to reduce bulk if you please). Then try it around your waist (or compare with an existing belt you like), if you feel it’s too long, trim a piece off at the open end. Keep in mind you need a few inches to attach the slider. Turn under the open end about 3/8 inch and press the belt. topstitch at 1/8-1/4 of the edge all the way around, closing the short end while you do this.

 


Slide the slider over the belt and turn over a bit. Make sure you can still stitch a square to secure it without the slider being in the way too much. (make sure the short end is on the wrong side of the slider) Clip or pin that and sew a square going over 3 of the topstitching lines and 1 parallel to the short end. You can if you wish also sew a cross inside the square.

IMG_4101 (Medium)

And that’s it! You are done!

IMG_4102 (Medium)

Now grab your Apple, put it on, close it with the belt and take a pic and make sure to post it in The Bella Sunshine Designs fbgroup . I’d love to see what you make! 🙂 The fbgroup has almost 13k members, I strongly urge you to join cause who knows you might have a shot at winning some goodies at that point and you might also want to keep an eye out on my blog. Who knows if I’ll be giving away something you’ll want when the group reaches 13 k ;).

If you don’t own the Pattern yet for the Apple cardigan, you can find it here: Apple Cardigan by Bella Sunshine Designs ( on sale still till 10/24/17)

Follow me on Facebook : https://www.facebook.com/diskordiascurvysewing/
Follow me on instagram: www.instagram.com/diskordiascurvysewing
Follow my blog and get an email every time I post by entering your email at the bottom right corner.

(This post contains aff.links)

*************************************************************************************

Apple Cardigan Bella Sunshine Designs

Zoals je misschien wel hier en daar hebt gezien op het net, heb ik een riem gemaakt voor mijn Apple Cardi’s door Bella Sunshine Designs. Nu kan ik ze de hele winter dragen! Sommigen vroegen me een tutorial te schrijven hoe ik hem heb gemaakt, dus bij deze. Dit is de eerste keer dat ik zoiets doe, dus wees voorbereid, je komt nu in de verwarrende wereld terecht die ik mijn hoofd noem! 😀

 

Je hebt een gesp nodig en de stof die je wil gebruiken. Als je wil kan je er vlieseline op strijken, ik heb dat niet gedaan omdat de stof al dik genoeg is. Als je een stretch stof gebruikt en wil verstevigen en de rek wilt behouden, gebruik dan rekbare versteviging.

IMG_4091 (Medium)
Meet de binnenkant van je gesp (voor mij was dit 5 cm), doe dat maal 2 en doe er 2 cm bij (naadwaarde). Dit is de breedte van het stuk stof dat je gaat knippen, als lengte neem ik gewoon een reep van zelfkant tot zelfkant en dan knip ik er het teveel af , wanneer ik kan passen. (ik geef aan wanneer dat kan). Als je versteviging gebruikt, knip die dan zonder de extra 2 cm en strijk die op de verkeerde kant van de stof in het midden, zodat het niet mee in je naadwaarde zit.

IMG_4092 (Medium)
Vouw de reep in 2 op z’n langs, goed kanten tegen elkaar, strijk de vouw erin en clip/speld. Naai 1 korte kant en de lange kant met 1 cm als naadwaarde. (Hou zeker 1 korte kant open zodat je de riem weer juist kan draaien)

 


Knip het hoekje af en haal de riem naar de juiste kant door het open stuk. (je kan de naadwaarde een beetje bijknippen om wat extra stof te vermijden binnenin. Nu kan je is gaan passen hoeveel hij te groot is, je kan ook vergelijken met een riem die je al bezit en goed vind. Als je hem te lang vind, knip er dan een stuk af (aan het open eind). Hou wel in het achterhoofd dat je nog enkele cm nodig hebt om de gesp vast te zetten. Vouw de eindjes aan het open stuk naar binnen (ong. 1 cm) en strijk de riem. Topstitch dan rond de hele riem op 0.25-0.5 cm van de rand, zo zal je dan ook het open stuk gesloten hebben met de eindjes netjes naar binnen.

 


Schuif de gesp over de riem en vouw en zet een stuk dubbel zoals op de foto hierboven. Zie dat je nog genoeg ruimte hebt om zo een vierkant te naaien zonder dat de gesp te hard in de weg zit. (en zie dat het dubbel stuk aan de achterkant van je gesp zit! 🙂 ) Clip/speld aan elkaar en naai dan een vierkantje zodat beide delen aan elkaar zitten. je kan 3 lijnen van de topstitch volgen en dan 1 parallel aan het korte eind. Als je wil kan je in het vierkant nog een kruis naaien.

IMG_4101 (Medium)
En dat is het! Je bent klaar! 🙂

IMG_4102 (Medium)
Haal snel je Apple, doe hem aan en doe hem dicht met de riem en maak een foto en post die in  De Bella Sunshine Designs fbgroep . Ik zou graag zien wat je maakt! 🙂 De fbgroep heeft bijna 13000 leden, als ik van jou was, zou ik me snel lid maken, want wie weet valt er wel wat te winnen wanneer het zover is en je wil misschien ook mijn blogje goed in de gaten houden. Wie weet geeft ik ook iets leuk weg als het zo ver is ;).

Moest je het patroon van de Apple Cardigan nog niet bezitten, je vindt het hier : Apple Cardigan door Bella Sunshine Designs ( in sale nog tot 24/10/17)

Volg mij op Facebook : https://www.facebook.com/diskordiascurvysewing/
Volg mij op instagram: www.instagram.com/diskordiascurvysewing
Volg mijn blog door rechts onderaan je emailadres in te vullen en je krijgt een mailtje elke keer ik post.

(deze post bevat aff.links)

2 thoughts on “The Apple Belt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s